Gluteeniton - uusi normaali!

Huomasin arjen kiireen koittaessa, että tonton-dieetin noudattaminen asettaakin aikamoisia haasteita. Aamukahvitarjoilut, junaravintolan kioskituotteet ja palaveripullat heittäisivät herkästi takaisin vehnän ja sokerin maailmaan. Kun päivä venyy pitkäksi ja illallinen pitää napata jostain kadun varren pikaruokalasta, on pidettävä pää kylmänä - ja hyvä olo tavoitteena!

Vaihtoehtoja kuitenkin on. Nappasin aamupalasämpylän gluteenittomalta vadilta ja pullan sijaan otin hedelmiä. Onneksi tarjolla on näitä parempia valintoja. Mieluiten toki ottaisin täysjyväruista tai täyttä kauraa, mutta gluteenittomat leivät ovat hyviä vaihtoehtoja - ainakin keho tuntuu tykkäävän.

Illalla olin nälkäisenä kaupungilla ja hämmästelin, löytyykö nopeaa vehnätöntä ruokaa mistään, mutta toki: Subwaylla oli tarjolla gluteeniton leipä, ja hyvillä raikkailla kasviksilla sekä ruokaisalla kalkkunalla siitä saikin mainion iltapalan.

Kotiin tultua halusin valmistaa seuraaville päiville helppoa ja maukasta ruokaa. Yleensä teen jonkinlaisia makaronilaatikon muunnelmia (pasta bake), joissa tylsä perusmakaroni on korvattu mielenkiintoisemmalla pastalla ja jauheliha kanasuikaleilla. Kastikeena käytän tomaattisosetta, kermaa ja munamaitoa. Hoksasin kaupan pastahyllyn laajat gluteenittoman pastan valikoimat: esim. riisi- ja maissijauhosta tehdyt pennet näyttivät oikein herkullisilta.

Teen yleensä arkena ruokaa sen verran runsaissa erissä, että siitä riittää vähintään kahdelle päivälliselle. Tässä ohjeeni helppoon, ei nopeaan mutta näppärään kana-penne-pastavuokaan, jossa ei tarvitse käyttää edes paistinpannua!

Gluteeniton kana-pastavuoka
n. 8 annosta
700g maustamattomia kanasuikaleita
500g (1 pussi) gluteenitontan pastaa
500g (1 purkki) tomaattipyrettä
2dl kermaa
8dl maitoa
4 kananmunaa
3rkl öljyä
2rkl mausteseosta
0,5-1rkl suolaa

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Levitä kanasuikaleet laakeaan uunivuokaan, pyörittele öljyssä ja mausta mausteseoksella. Uunin lämmettyä, laita vuoka uuniin ja paista suikaleita noin 20min, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hiukan väriä pintaan.

Keitä samaan aikaan gluteeniton pasta väljässä, suolatussa vedessä. Jätä pasta al denteksi, älä ylikeitä.  Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Sekoita kerma ja tomaattipyre pastan joukkoon. Sekoita munamaito erillisessä kulhossa ja mausta se suolalla ja pippurilla tai hyvällä mausteseoksella.

Nosta kypsät kanasuikaleet pastan joukkoon ja sekoita. Nostele pasta-kanaseos uunivuokaan (tai kahteen), kaada kerma-tomaattipyre-liemi joukkoon. Kaada vielä munamaito päälle niin, että pastat peittyvät. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kypsymisaika riippuu uunista ja vuoan syvyydestä. 

Herkullista ja riittoisaa!

Kommentit

Suositut tekstit